Trofee jacht, de reddende paradox. HuntersAfrika's statement over trofee jacht.

30 juli 2015

Na alle aandacht voor “Cecil” de leeuw, de recente commotie over de trofee olifant geschoten in Zimbabwe en de initiatieven van staatssecretaris Dijksma, spreekt HuntersAfrica, haar standpunt m.b.t. de trofeejacht in Afrika uit.

 

“ Trofee jacht in Afrika is het enige alternatief voor het behoud van soorten en habitat, het is de reddende paradox voor vele Afrikaanse wildsoorten die anders alleen nog te zien zullen zijn in dierenparken”.

 

 

Jaarlijks word er ongeveer 6 miljoen ton bushmeat uit het Congo basin in Centraal Afrika gehaald en verhandeld in de regio, en ook internationaal.

100.000 olifanten zijn gestroopt in de laatste 3 jaar. China is de grootste gebruiker van het ivoor.

In 2001 werden er in Zuid-Afrika 7 neushoorns gestroopt. Het aantal steeg tot 1215 stuks  in 2014. Vietnam beheerst bijna de gehele rhinohoorn markt.

 

De aantallen liegen er niet om. Bijna 20 jaar hoorden we weinig meer van stroperij op olifanten en neushoorns in Afrika. Nu is het weer regelmatig in t nieuws, en het lijkt erger dan voorheen. De arme inlandse bevolking haalt de kastanjes uit het vuur voor de kopstukken van de georganiseerde misdaad die miljoenen verdienen aan de stroperij, smokkel en handel in producten van (vaak zeldzame en beschermde) wilde dieren. Zij zetten hun leven op het spel voor een schamel loontje. Zolang er armoede op het Afrikaanse continent heerst, zal de strijd tegen stroperij blijven voortduren. Ik kan het ook anders verwoorden. Zodra het wild is uitgestorven in veel landen in West-, Centraal- en Oost-Afrika, zal de strijd tegen stroperij voorbij zijn. De Afrikaanse landen waar een legale commerciële jachtindustrie gevestigd is, hebben meestal een gezonde wildstand, waar zelfs enkele landen een zeer hoge wildstand hebben. Bewaring door benutting is in het kort beschreven de beste bescherming.

Bij de stroperij op neushoorns is het punt bijna bereikt, dat de aanwas het aantal gedode dieren niet meer overschrijdt. De populatie van ongeveer 25.000 neushoorns (20.000 witte en 5.000 zwarte) gaat afnemen als de tendens van de laatste jaren blijft voortzetten. De problematiek rondom de neushoorn is eigenlijk ook logisch want een dode neushoorn is meer waard dan een levende. Een enkele hoorn brengt op de zwarte markt in Vietnam soms tot US$ 300.000 op, waar een levende witte neushoorn in Zuid-Afrika rond US$ 30.000 per stuk opbrengt. Hoe kan dit zult u zich afvragen. De hoorn van een neushoorn groeit permanent (tot 12cm per jaar), en is te vergelijken met haar of nagel. Het is zonder problemen af te zagen bij een levend verdoofd dier, en groeit gewoon weer aan mits de wortel niet is beschadigd. De handel in rhinohoorn is echter verboden. Bij wereldwijde Citesafspraken is er besloten dat er niet in ivoor en rhinohoorn gehandeld mag worden. Zuid-Afrika en Namibië lobbyen nu al enkele jaren om de handel gecontroleerd vrij te geven. Zij hebben immers 90% van de gehele populatie neushoorns binnen hun grenzen. Zolang de stroperij blijft voortduren zullen de prijzen van hoorn blijven stijgen. Er zijn immers altijd arme mensen die niks te verliezen hebben en hun leven in de waagschaal stellen voor hun levensonderhoud. Zodra de gecontroleerde handel wordt vrijgegeven gaat de waarde van levende neushoorns omhoog, en zal er meer geld vrijkomen voor de bescherming van de populatie. Er liggen al grote voorraden hoorn bij privé-eigenaren die al jaren hun hoorn oogsten en wachten op vrijgave van de handel. Het is absurd dat westerse landen waar helemaal geen neushoorns voorkomen, kortzichtige besluiten nemen voor de landen die daadwerkelijk met de problematiek te maken hebben. De handel zal waarschijnlijk wel ooit worden vrijgegeven, maar dan is het misschien te laat voor de neushoorn.

Met de olifant is het eigenlijk nog treuriger gesteld. Stroperij neemt toe in West- en Centraal-Afrika, en waar de olifant zeer succesvol en talrijk is (in Zuidelijk Afrika en delen van Oost-Afrika) vernietigd de soort zijn eigen leefgebied. In 2013 liepen de schattingen van het aantal Afrikaanse olifanten uiteen van iets meer dan 500.000 tot iets minder dan 700.000. De populatie in Centraal, en West-Afrika is het laatste decennium met 62% afgenomen door stroperij. Het grootste deel van die 100.000 gestroopte olifanten in 3 jaar tijd is dan ook in deze regio te betreuren. Een slechte politiek, burgeroorlog en grote armoede in de regio liggen ten grondslag aan de deze slachting, en het ziet er niet naar uit dat dit in de nabije toekomst positief gaat veranderen. Landen hebben op papier nationale parken, en krijgen daar uit het rijke westen ontwikkelingsgelden voor betaald. Deze gelden komen nooit op de plek waar het voor bestemd is, en de stropers hebben vrij spel, in deze zogenaamde nationale parken.

In dezelfde regio is het ook de bushmeat handel die roofbouw pleegt op de natuur. De houtindustrie legt wegen aan in het oerwoud, waar dan de stopers kunnen doordringen op plekken die voorheen onbereikbaar waren. Het vlees wordt over dezelfde wegen met de houtvrachten terug naar de bewoonde wereld getransporteerd. Alles wat de stropers aantreffen in het bos word doodgemaakt. Van olifant, gorilla en chimpansee tot alle soorten antilopen, bosvarkens, ratten, slangen, vliegende honden en vogels. Er is geen controle en er zijn geen wetten.

Lichtpunt in de gehele problematiek is de gevestigde, gecontroleerde jacht-safari industrie. In de jachtblocks en privejachtgebieden is een gezonde wildstand die bescherming geniet. Bescherming die betaald wordt door de internationale jager. Populaties worden beheerd met het geweer, en afschotplannen zijn zo gemaakt dat een populatie stabiel blijft. Het wild betaald voor zijn eigen bescherming, en er is werkgelegenheid en voedselvoorziening voor de inlandse bevolking.

HuntersAfrika; Geert van Kaathoven & John van Weert

Laatste nieuws

28 oktober 2015

Waidmansheil Lezers-jachtreis naar Zuid-Afrika

 

Hunters Africa heeft een...

...
30 juli 2015

Na alle aandacht voor “Cecil” de leeuw, de recente commotie over de trofee olifant geschoten in Zimbabwe en de...

...
30 juli 2015

We weten allemaal wat een safari is, maar weten we de daadwerkelijke betekenis? Safari betekent, lange reis...

...
5 maart 2015

Van onze advertentie in Waidmansheil

 

Koedoe trofee-jacht voor 1 jager.

...

...
5 maart 2015

Recentelijk is HuntersAfrica een samenwerking aangegaan met Waidmannsheil.

 

De gehele komende...

...
11 juni 2014

Koedoe-Kronieken

Grote koedoe is zijn naam. Grote, omdat er ook een...

...
11 juni 2014

Bosbok het reewild van Afrika

Tragelaphus scriptus is de Latijnse naam van een van de meest ondergewaardeerde...

...
11 juni 2014

Recentelijk zijn we een partnerschap aangegaan met een van de vooraanstaande outfitters in Mauritius....

...

Hunters Africa - Jachtsafari's op maat   |   06 - 3921 9351   |   KvK Nummer: 60380934