JACHT-ETHIEK IN AFRIKA

30 juli 2015

We weten allemaal wat een safari is, maar weten we de daadwerkelijke betekenis? Safari betekent, lange reis, in het Swahili, en 3 maanden was rond 1900 de gemiddelde duur van een jachtsafari in Afrika. Enkel de aristocraten en rijke zakenlui konden zich dit soort lange reizen veroorloven. Er was overal- en veel wild in de bush en afschotvergunningen waren genereus.

Vandaag de dag is het allemaal heel anders, maar een jachtsafari is nog steeds prachtig, al is de reis een stuk korter geworden. De rijken der aarde gaan nog steeds naar het zwarte continent, maar ook de jagers met een kleine beurs kunnen al sinds jaren hun jachtgeluk in Afrika gaan beproeven. De beter betaalbare safaris vinden altijd in Namibië en Zuid-Afrika plaats, en de jachtgebieden zijn meestal omheind. De grootte van oppervlakte loopt uiteen van 500 ha tot soms meer dan 50.000 ha aan een stuk. Ik wil in de vrije wildbaan jagen, hoor je sommige jagers zeggen. Wat is vrije wildbaan? Een jachtrevier in Nederland of België, van een paar honderd hectare, wat helemaal omsloten is door dorpen, grote wegen en industrie? Waar kunnen wij nog uren in de bossen rondrijden zonder iemand tegen te komen? Deze jachtgebieden zijn in veel gevallen nog ongerept, maar er staat alleen een raster omheen. Als je in een van deze twee landen wil gaan jagen, maak dan zeker wat het oppervlak is, als een minimum oppervlak van belang is voor je.  Er is in Zuid-Afrika en Namibië wel in vrije wildbaan te jagen, maar er zijn vrijwel altijd lage rasters die de grenzen aangeven. Op deze gronden kan alleen in het jachtseizoen gejaagd worden, en dit is meestal van mei tot september. De jachtgebieden met een hoge afrastering hebben vrijstelling, en mogen het hele jaar door jagen.
Tanzania, Zambia, Mozambique, Ethiopië, Kameroen, Oeganda en Zimbabwe zijn een aantal landen waar nog echt in de vrije wildbaan gejaagd kan worden. Jammer genoeg worden die jachten steeds schaarser, en steeds duurder. Een safari duurt nu meestal tussen 7 en 14 dagen, en in die (beperkte) tijd wil de jager vaak een hele waslijst met wild strekken. Want nergens anders op aarde, kun je zoveel soorten op een plek tegen komen. Veel jagers laten zich dan verleiden om vanaf de jeep te schieten, want dit spaart tijd. Jachtvoldoening na een echte bers is vele malen meer dan een gehaast schot vanaf het bakkie. Ik adviseer de jager die voor de eerste keer in Afrika wil gaan jagen, om zich niet te laten verleiden om vanaf de jeep te schieten. Enkele uitzonderingen daargelaten, want een jakhals, of bushpig laat zich maar zelden zien, en die kans benut je wanneer die komt. Zodra je van de jeep klimt, sta je korter bij de natuur, en geloof me, het bersen is prachtig. Jagers die al meerdere malen in Afrika gejaagd hebben en gewend zijn om vanaf het bakkie te schieten, adviseer ik om eens te gaan wandelen met het geweer. Er zijn jachtgebieden waar dit de enige manier van jagen is, en de jagers die het gedaan hebben willen daarna niet meer anders. Maak een lijstje met wildsoorten die je graag wil schieten, maar benut de kansen zodra ze geboden worden. Als een koedoe bovenaan de lijst staat, en een impala op plek 3 van prioriteit, laat de kans niet voorbij gaan als je eerst een prachtige impalaram tegen komt. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat een jager zijn prioriteiten op volgorde wilde bejagen, en dit werkte achteraf niet goed uit. Wat is een trofee? Is jachtgenot of jachtvoldoening af te meten aan trofeegrootte? Als je toevallig een kapitale trofee kunt bemachtigen, dan is dit een mooie meevaller, maar geef trofeegrootte geen prioriteit. Een mooie weergave van de soort, met voldoende ouderdom is mijns inziens de beste omschrijving van een goed trofeedier, en dit gehalte dieren is er ruimschoots voorhanden in de verschillende jachtgebieden. Laat je goed informeren over de beschikbaarheid van bepaalde soorten in de verschillende gebieden, vooral als je op zoek bent naar 1 bepaalde soort. Er zijn al jachten verkocht op leeuw, en de jagers hebben zich helemaal het schompes gelopen, en nooit een haar van een leeuw gezien, zelfs geen spoor. Na onderzoek achteraf werd duidelijk dat er in een omtrek van 100 km geen leeuwen voorkwamen in dat gebied. Maak ook zeker dat het gebied waar je naartoe gaat, het natuurlijk habitat is van de wildsoorten die je wil bejagen. In de Karoo ga je geen nyala schieten, maar in de dichte bossen van Kwazulu Natal of Limpopo. En een bergzebra bejaag je in de bergen, niet op een vlak stuk met een klein heuveltje. Door wat research te doen, zal de voorgenomen jachtsafari altijd ten goede komen, en een desillusie voorkomen.

 

Geert van Kaathoven                                  
geert@huntersafrica.nl

Laatste nieuws

28 oktober 2015

Waidmansheil Lezers-jachtreis naar Zuid-Afrika

 

Hunters Africa heeft een...

...
30 juli 2015

Na alle aandacht voor “Cecil” de leeuw, de recente commotie over de trofee olifant geschoten in Zimbabwe en de...

...
30 juli 2015

We weten allemaal wat een safari is, maar weten we de daadwerkelijke betekenis? Safari betekent, lange reis...

...
5 maart 2015

Van onze advertentie in Waidmansheil

 

Koedoe trofee-jacht voor 1 jager.

...

...
5 maart 2015

Recentelijk is HuntersAfrica een samenwerking aangegaan met Waidmannsheil.

 

De gehele komende...

...
11 juni 2014

Koedoe-Kronieken

Grote koedoe is zijn naam. Grote, omdat er ook een...

...
11 juni 2014

Bosbok het reewild van Afrika

Tragelaphus scriptus is de Latijnse naam van een van de meest ondergewaardeerde...

...
11 juni 2014

Recentelijk zijn we een partnerschap aangegaan met een van de vooraanstaande outfitters in Mauritius....

...

Hunters Africa - Jachtsafari's op maat   |   06 - 3921 9351   |   KvK Nummer: 60380934